Seizoen 2019 / 2020 is AAN

Na een enerverende voorbereiding was het zaterdag 7 september het zover voor de NIO-selectie: Het korfbalseizoen jaargang 2019 – 2020 stond op het punt van beginnen. Drie weken en een beetje lang was er geploeterd, gezweet, gerent, gesprint, gesprongen, geoefend, gehoopt, gevloekt, gefoeterd, gepraat, gefilosofeerd, gepiekerd, gekozen, afgevallen, gefeliciteerd, getroost en uiteindelijk gestart. De NIO-selectie werd onderverdeeld in een eerste en tweede keuze en in deze samenstelling werd de competitie aangevangen.

Ik zal u als trouwe lezer even meenemen in de voorbereidende activiteiten die de Schiebroekse korfbaltrots. Initieel wilde ik het woordje ‘kort’ toevoegen aan de voorgaande zin, echter is er veel te vertellen, derhalve kan ik op voorhand helaas geen beloftes maken…

Zaterdag 17 september om – eigenlijk om 09:30 uur, want toen stond de inloop gepland – stipt om 10:03 uur begon het seizoen met een ‘training en een lunch’, tenminste dit stond in de app. Er had moeten staan ‘een aanslag op je gestel, waarbij de palen eigenlijk voor de sier naar buiten waren gedragen, en oja: er is eten, maar je krijgt door de totale uitputting geen hap naar je mond bewogen…’. Tweeëneenhalf uur rennen, sprinten, springen, laddertjes, parcours van dopjes in alle kleuren, pionnen waar je fijn om heen kon slalommen en als toetje: Een heuse korfbal Cooper test!

Al viel de test een beetje in het water door een fijne regenbui bui die het turven flink bemoeilijkte…

Dinsdag was een ‘gewone’ training, waarna donderdag al de eerste oefenmatch van het seizoen op het program stond. Vanuit Hoogvliet kwam de selectie van Nikantes afgereisd naar de Abeelweg om de krachten te meten in het nog prille seizoen.

Het NIO 2 op papier beet het spits af en kwam best redelijk uit de verf! Weer wennen aan een andere samenstelling, zo nu en dan een doelpunt makend, verdedigend solide en onderwijl vroeg eenieder zichzelf af of dat veld voor de zomer toch echt niet kleiner was…

De spelers die in NIO 1 mochten acteren maakten er een soortgelijk schouwspel van. Nikantes bood goed weerstand, maar kon niet voorkomen dat de geelblauwe selectie beide wedstrijden winnend wist af te sluiten. De wedstrijden werden besloten met een fris drankje, want de warme zomeravond had er behoorlijk ingehakt.

Het aansluitende weekend stond er wederom een derby op het programma. Vanuit Ommoord kwamen de dames en heren van Wij Is Onze Naam afreizen richting Schiebroek. Deze tegenstanders waren bewust uitgekozen omdat je ook derby’s trainen moet. De eerste competitieronde stond een bezoek aan OZC gepland en het technisch kader wilde niets aan het toeval overlaten.

WION tegenwoordig acterend in de (reserve) 2e klasse bleek een ‘tough cookie to crack’ of in regulier Nederlands ‘een harde noot om te kraken’. In beide wedstrijden trok de thuisploeg aan het kortste eind, maar het was een leerzame middag voor de coaches. De wedstrijden tussen de beide tweedes stond overigens onder leiding van Bob – aka Bobby – van der Weide. Speelt tegenwoordig in de Nieuwerkerk selectie, maar voor deze ontmoeting even terug op het oude nest. Leuk!

Hierna werd een weekje getraind, waarna de NIO-selectie en A1 de tentjes, matjes en slaapzakken weer konden opzoeken omdat er een trainingsstage op het programma stond. Vanuit Zevenaar was er namelijk een uitnodiging ontvangen van kv De Zwaluwen om aldaar 3 dagen te verblijven.

Vrijdagavond stond er een koppelschiet toernooi op programma waar de 3 deelnemende selecties – WSS uit Oude Pekela was ook van de partij – werden opgedeeld in gemende koppels en er geschoten werd om de eerste prijs. In de halve finale stonden 2 Baukema’s met partner, maar beide konden niet doordringen tot de finale. Het feest was er na afloop niet minder om…

De zaterdag stond in het teken van een driekamp. NIO 1, 2 en A1 speelde allen 2 wedstrijden van een uur en dit onder Afrikaanse omstandigheden. Met temperaturen van ruim 30 graden werden de wedstrijden afgewerkt en het waar daarom helemaal niet zo gek dat na afloop van het toernooi alle verenigingen verkoeling zochten in het zwembad. Om het driekamp af te sluiten was er een BBQ met aansluitend een feest met DJ, lichtshow, bier, veel bier, en een hoop blije korfballers.

Tot zover de voorbereiding: De groep werd dinsdag verdeeld over 2 teams en 2 trainingen in deze samenstelling verder werd met vertrouwen de zaterdag tegemoet getreden. Het seizoen voelde nu echt ‘aan’ !

Tegenstander in de eerste competitieronde was OZC – de combinatie van ‘Overkanters’ en ’t Zuiden’. Roemruchte clubs uit de historie van het Rotterdamse korfbal, waarvan de shirts nog ingelijst hangen in de kantine van deze fusieclub. Het voelt toch een beetje als thuiskomen op De Enk, daar de kleedkamers identiek aan die van de Abeelweg zijn.

Het gevoel van thuiskomen bij een uitwedstrijd, das een meevaller, maar ook de tegenstander was een bekende. De selecties van OZC en NIO kruisen al een aantal jaren de degens en na een uitstap in de tweede klasse vorig seizoen, zijn beide selecties ook deze korfbaljaargang aan elkaar verbonden in competitieverband.

Als vanouds wierpen beide tweede keuzes het dubbele treffen leven in. De Schiebroekse korfbaltrots speelde in de eerste officiële wedstrijd van het seizoen in een samenstelling waarin nog niet eerder was aangetreden, ook niet in de oefenperiode. Personele problemen – met name aan het damesfront – dwongen coach Boekhout tot een inventieve opstelling.

Deze bood de degradant uit de reserve tweede klasse goed weerstand, echter kenmerkte de beginfase van de ontmoeting zich door flink wat plaatsfouten en onbegrepen aanvallende initiatieven van vakgenoten. Echter naar mate het horloge van de arbiter het volle uur naderde begonnen de geelblauwe elkaar beter te vinden en hiermee zich te beseffen dat er wel degelijk wat te halen viel.

Er werd door gebikkeld, een aantal wissels doorgevoerd en met vereende kracht werd er een 9 – 12 overwinning uit het vuur gesleept. Na het fluitsignaal werd er gelachen, gehighfived, nabesproken en kon de met punten opgefleurde seizoenouverture, bonuspunten – maar wel terecht verworven bonuspunten – gevierd worden.

Het feestje werd echter vakkundig uitgesteld, want met het uittreden van beide tweedes werd ruimte gemaakt voor het ‘main event’ van de middag: OZC 1 – NIO 1. Een derby tussen twee verenigingen gevestigd in dezelfde stand, ieder op een andere oever van de Maas, doch verbonden door lijn 25 van de Rotterdams Electrische Tram. Om dit affiche compleet te maken werd arbitraal icoon Christiaans aangesteld om het treffen in goede banen te leiden.

Stipt om 16:00 uur werd de wedstrijd leven ingeblazen en onder toeziend oog van het matig toegestroomde publiek maakte beide ploegen er een leuke wedstrijd van. Er gebeurde veel, er mocht veel en toch ook weer niet… NIO miste veel korte kansen, OZC schoot best vaak raak, strafworpen werden bij de vleet gegeven en dit wedstrijdbeeld hield zich gedurende de zuivere speeltijd, aangevuld met een blessuretijd waarvan alleen het Ten Donck icoon op de fluit het aantal secondes weet, aan.

Beide ploegen speelde niet slecht, maar de thuisploeg was doeltreffender. Wellicht dat jaartje tweede klasse ervaring wat het verschil welk zich uitbetaalde in een marge van 5 doelpunten verschil. Met 22 – 17 stapte de ploegen het veld af en de derde helft in.

Volgende week staat de met ‘build your own Kapsalon’ opgeleukte eerste thuiswedstrijd van het seizoen op het programma. NIO 1 ontvangt hier de Klundertse korfballers van DSO, daar waar NIO 2 de ervaren Ridderkerkse doelpuntenmachine van KCR 4 treffen. Traditioneel is NIO 2 om 14:30 uur aan de beurt, waarna aansluitend NIO 1 om 16:00 uur zijn kunsten gaat vertonen. Komt tot zien, komt tot aanmoedigen, komt daarna borrelen en een kapsalon bouwen! Tot dan!

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.