Nieuw jaar, vijfde speelronde, nieuwe kansen…

Beste lezers van de NIO site. Mocht ik u nog geen beste wensen hebben toegewenst dan wil ik dat bij deze als nog van harte doen. Veel voorspoed en geluk voor 2019 en dat we elkaar uiteraard maar vaak mogen treffen in het echte leven of – door gebrek aan tijd en prioriteitstelling van andere activiteiten –  hier op www.ckvnio.nl .

Ik had u ook op de nieuwjaarsviering in de NIO kantine willen treffen vorige week zaterdag, ware het niet dat de nasleep van de feestdagen, de winterBBQ de avond ervoor in de tuin van coach Meulmeester en de toch best drukke korfballoze zaterdag er bij uw verslaggever aardig in hakte. Tijdens het bed ritueel van mijn oudste kind beviel de serene rust die de kamer ten deel viel mij ineens zo dat de slaap vat op mij kreeg…

Deze pouwer nap was heerlijk, doch had ik stiekem ook met bijzonder veel genoegen deelgenomen aan de Nieuwjaars quiz. De quiz was namelijk boordevol vragen over mijn beschreven zaterdagbelevingen – een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de makers van de quiz – en had voor mij een zogenaamde ‘wandeling door het park’ [i] geweest.

Deze nieuwjaarsreceptie was tevens de kick-off voor het nieuwe korfbaljaar. Met een korte onderbreking van de nationale korfbalcompetitie luidde de samenscholing in de kantine de korfbal gerelateerde activiteiten op zaterdag weer in.

Gedurende het kerstige nieuwjaarsreces was er door de NIO selectie nauwelijks getraind. Hallen waren op last van de gemeente gesloten, animo was laag, waardoor het ritme ver te zoeken was voor de Schiebroekse korfballers. Op initiatief van oud coach Rovie werd twintig negentien derhalve korfballend begonnen met een oefenwedstrijd tegen korfballers uit Rhoon.

RWA 2 ontving NIO 1 en in de eigen Wilgenring ontving NIO 2 RWA 3. Pittige tegenstanders die de NIO selectie wakker mochten schudden uit het korfbalwinterslaapje. NIO’s eerste keus mocht na een heuse semi Europa Cup oefenmatch (RWA 1 nam het op tegen het Portugese Núcleo de corfebol de Benfica) aantreden tegen reserve eerste klasser RWA 2. Rond middernacht stapten beide ploegen van het veld na een doelpuntrijk duel. Op dat moment was NIO 2 allang klaar met opponent RWA 3 en waren deze jeugdige korfballers al lang klaar in Rotterdam Schiebroek, was er wat gedronken, gedoucht, retour huiswaarts gereden en waren er net 10 minuten van de eerste helft gemist…

De aanvangstijden lagen wat van elkaar (19:30uur in Rotterdam en 21:35uur in Rhoon).

Dit alles stond in het teken om de competitie te hervatten met een overwinning op de selectie van Tot Ons Genoegen Opgericht – kortweg TOGO. Deze vereniging uit Goes kwam zaterdag 12 januari op bezoek in de Wilgenring en traditiegetrouw beten beide tweedes het spits af. En hoe…

Wie om 13:30 uur nog niet binnen was had zo maar de kans 2 tot 3 doelpunten gemist te hebben, want de thuisploeg schoot letterlijk uit de startblokken. Furieus werd het nieuwe korfbalkalenderjaar geopend en de competitie hervat. Binnen enkele minuten stonden de gasten op een 4 – 0  achterstand en werd deze gaande de eerste helft – onderbroken door een ultiem vroege Zeeuwse time-out en 3 wissels – uitgebouwd.

Aangetekend moet worden dat toen de wissels – allen met een lengte surplus ten opzichte van de basisspeler – eenmaal de bal een aantal maal hadden beroerd, dat de scoringsdrift van de thuis bedaarde. Dit gaf de opponent de mogelijkheid om te laten zien wat de jarenlange strijd tegen het water doet met je DNA. Pure onverzettelijkheid werd binnen de lijnen ten toon gespreid.

En gedurende het restant van de partij korfbal, slechts onderbroken door de 5 minuten rust, werd deze Zeeuwse onverzettelijkheid omgezet in doelpunten. De comfortabele voorsprong verdween als sneeuw voor de aanwakkerende lente zon en de toeschouwers bekeken de wedstrijd ineens door een andere bril.

Met nog 5 minuten te spelen werd de stand gelijk getrokken en kwam de Zeeuwse overlevingsdracht tot een eruptie toen de tweede keus van TOGO voor het eerst op voorsprong wist te komen. Gelijk maken was het devies voor de Schiebroekers en na wat ongemakkelijke minuten brak een intens spannende laatste stukje wedstrijd aan. Aanvallen over en weer zonder doeltreffend resultaat, het publiek zat op het puntje van de stoel en het gereedstaande team van de week sidderde van spanning.

Ineens bedacht de ploeg van coach Boekhout zich dat het een kleine 60 minuten geleden zo eenvoudig was om doelpunten te maken. Met deze gedachte rechtte de dames en heren de rug, stelden het vizier weer op scherp en middels een zijlijmoker en aansluitend een onbevreesde afstandstreffer met een overmacht van Zeeuwen onder de vijandelijke korf werden de laatste twee doelpunten van de wedstrijd aangetekend en de punten veilig gesteld.

Euforie alom, vreugde en het continueren van de “derde ster” in de KNKV app. Het was een dolle boel. Echter lang na genieten kon niet, want de kraker NIO 1 – TOGO 1 stond op het punt van beginnen. Op afroep en onder applaus begeleide NIO D1 het keurkorps van Meulmeester richting de match en hierna kon de wedstrijd los barsten.

Op het spel stonden de broodnodige punten om niet te verdrinken in het moeras van de standaard derde klasse G. Na 2 koplopers en een runner-up staan 5 ploegen erg dicht bij elkaar en kan een overwinning beloond worden met een vierde plaats, terwijl een nederlaag zomaar kan resulteren dat je de rode lantaarn toebedeeld krijgt.

Voordat de wedstrijd begon sprak de arbiter van NIO 1 nog even kort met de kapitein van ons vlaggenschip. De kaarten waren een formaliteit, maar hij was getipt over de NIO Nieuwjaars quiz en deze had zijn speciale aandacht. Er was een vraag en daarin was hij het antwoord. Deze Schiedammer had eerder dit seizoen THOR – NIO in goede banen geleid en hierdoor een vermelding verdiend in mijn wedstrijdverslag van dat treffen. En dan kan het zomaar zijn dat je ook wordt benoemd in de Nieuwjaars quiz van een regio club…

Om 14:45 uur blies scheidsrechter Majoor de wedstrijd leven in en konden Schiebroekers en Zeeuwen strijden om positieverbetering op de ranglijst. Het werd een treffen welk maar niet wilde ontbranden. Er was wel vuur, maar dat smeulde en vatte nooit echt vlam. Het eerste deel van de eerste helft gingen de ploegen gelijk op. De thuisspelers moesten hard werken voor hun doelpunten, hadden hiervoor ook genoeg kansen, daar waar de wereldreizigers uit Zeeland vaak aan een afstandstreffer van mannelijke makelaardij voldoende hadden.

Naar mate de rust naderde namen, door het in grote getale toegestroomde publiek tot ongenoegen gadegeslagen overigens, de gasten afstand van de geelblauwe formatie en dit bleek ook de trend in het tweede bedrijf. Het octet geheuld in rood en wit bleef rustig aan door scoren daar waar de Schiebroekse aanvallen vaak beperkt  bleven tot 1 schot veelal afgevangen door een lange Zeeuw.

Dit had tot gevolg dat de prima leidende fluitist bij het verstrijken van de speeltijd een hele lading turfjes in zijn boekje had staan. 15 hiervan waren voor NIO en 25 voor tegenstander TOGO. Met deze uitslag komen de staartploegen nog dichter bij elkaar te staan in de rangschikking en word het treffen van volgende week weer iets belangrijker.

Dan gaat de NIO selectie op  bezoek in Klundert. In de befaamde Nievaert word daar gestreden om 4 punten: NIO 2 zal trachten runner-up DSO 2 punten af te snoepen, daar waar NIO 1 een ultieme poging zal wagen om de rode lantaarn te overhandigen aan DSO 1. Mocht u de A16 en 17 willen trotseren: Aanvang 16:30 uur en 17:40 uur. Wellicht tot dan, anders laterrr!

[1] Vrije vertaling van ‘a walk in the park’, engelse uitdrukking voor iets wat je makkelijk af gaat.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.