Wedstrijdverslagen

 • Dansers en stroopwafels

  Dansers en stroopwafels om de laatste wedstrijden van 2019 op te leuken

  Met de uittocht van Sinterklaas is de Zwarte Pieten discussie verstomd, maar wat er niet meer is verstomd is een verslag van mijn zaterdagbeleving op de NIO site. De najaarsdrukte dwongen mij een aantal weekenden op rij te verzaken van het op schrift zetten van de avonturen die de NIO selectie in den lande allemaal beleefden, doch de storm aan werk is gaan liggen, andere belemmeringen zijn weggenomen, waardoor mijn ‘writersblock’ officieel is opgeheven.

  Derhalve als van ouds weer een stukje proza over korfbal, maar met links en rechts een excursie richting randzaken rondom het korfbalverenigingsleven.

  De zaalcompetitie is voor de NIO selectie wisselend van start gegaan. NIO 2 heeft in de eerste drie wedstrijden 58 maal de korf weten te doorklieven (gemiddelde van 19,33333 per wedstrijd), echter wist de ploeg van trainer Boekhout niet te voorkomen dat de opponenten zeventigmaal de geelblauwe verdediging wisten te verschalken. Hierdoor bivakkeert de Schiebroekse tweede keuze in de onderste regionen van de reserve derde klasse R en moeten de mouwen opgestroopt worden om de punten binnen te gaan halen.

  Het geelblauwe vlaggenschip is de zaalcompetitie uitstekend begonnen. Uit de eerste 3 wedstrijden werden 4 punten gehaald. In Den Haag wist GKV na een thriller in de slot seconden het Schiebroekse octet te belemmeren met punten huiswaarts te keren (25 – 24), maar de overige wedstrijden werden aan de zege kar gebonden.

  Zaak dus om deze goede lijn voort te zetten en die bracht de NIO selectie via het Schieplein, de A20 en een minimaal stukje A12 in Gouda, alwaar in sporthal de Mammoet de selectie van het eveneens in geel spelende A&CKV Gemini wachtte als volgende te nemen horde in het indoorseizoen 2019 / 2020.

  Wist u trouwens dat van mammoeten meerdere soorten hebben bestaan. Het zijn waarschijnlijk afstammelingen van een gezamenlijke voorouder, maar doordat ze verschillende leefwijzen hadden konden ze naast elkaar bestaan.

  Zo waren er de ‘Zuidelijke mammoet’ (Mammuthus meridionalis) uit zuidelijk Europa en de ‘Steppemammoet’ (Mammuthus trogontherii) uit Europa, de ‘Wolharige mammoet’ (Mammuthus primigenius) uit noordelijk Europa, Azië en Noord-Amerika. De ‘Sardijnse dwergmammoet’ (Mammuth lamarmorae) uit Sardinië (Italië), maar ook de ‘Keizersmammoet’ (Mammuthus imperator) uit Noord-Amerika, de ‘Amerikaanse mammoet’ (Mammuthus columbi) uit Noord- en Midden-Amerika en de ‘Kretenzische mammoet’ (Mammuthus creticus) uit Kreta (Griekenland).

  De wolharige mammoet is van deze soorten waarschijnlijk de bekendste. Hij leefde ongeveer vanaf 600.000 jaar geleden, in het Pleistoceen. Hij had een dikke vacht waarvan de haren soms tot aan de grond reikten. De oren waren klein (30 centimeter) en ook bedekt met haren ter bescherming tegen de kou. Van de andere mammoetsoorten was alleen de steppemammoet dik behaard, de andere soorten leefden in veel warmere gebieden en waren dan ook vrijwel onbehaard, net als de huidige olifanten. Het lijkt er ook op dat de wolharige mammoet een kortere levensduur had, ze werden hooguit 35 jaar. De huidige olifant haalt makkelijk 50 jaar.

  Lees verder →

 • Niets in Overschie…

  De zesentwintigste dag van oktober 2019 was een dolle laatste 1e helft veldcompetitiezaterdag aan de Abeelweg in Rotterdam Schiebroek. Er was geen vol programma, maar de ontmoetingen die er plaatsvonden waren eigenlijk allemaal leuk om naar te kijken. 

  Zo beten de youngsters van NIO E2 het spits af. Gelijktijdig met de nog (té) jonge talenten van de Puppies betraden ze het veld in hun laatste ontmoeting voor de zaal. Tegenstander Twist was een klein uurtje eerder vertrokken uit Vlaardingen en konden bij winst op gelijke hoogte komen met de thuisploeg qua behaalde wedstrijdpunten.

  Met hits als ‘Schipper mag ik overvaren?’ en ‘Ze kunnen zeggen wat ze willen…’ op de achtergrond (de Puppies waren aan!) speelde beide ploegen vrijuit en golfde het spel letterlijk op en neer. Er werd lekker veel geschoten, ook goed verdedigd en de krachtverhoudingen waren nagenoeg gelijk. Het gezang langs de lijn werd overigens overgenomen binnen de lijnen, waardoor het 1 jolige boel werd.


  Jolig of niet, er werd ook gekorfbald, en beide ploegen wisten driemaal te scoren. Na 4x 10 minuten mono korfbal kwam er na het rijtjes schieten wel een winnaar boven drijven: NIO E2 scoorde er 2 daar waar hun leeftijdsgenoten van Twist er slechts 1 wisten te scoren.

  Nadat het veld was opgeruimd kon NIO A1 de arena betreden in hun tweede optreden dit seizoen tegen Maassluis A2. Aan de eerste ontmoeting op het kleine veld in Maassluis waren twee punten overgehouden en het was de door vakantie geplaagde ploeg van hoofdcoach Baukema en veldtrainer Pouwer er alles aangelegen om ook deze ontmoeting om te zetten in een overwinning.

  De herfstvakantie en doktersbezoek leek deze doelstelling in de weg te zitten…

  Om 09:00 uur stond de landing gepland van het vliegtuig van een van vakantie wederkerende basisspeler van NIO A1. De landingsbaan bevond zich echter niet op Zestienhoven te Rotterdam Overschie, maar op Luchthaven Zaventem – beter bekend als Brussels Airport. Het treffen tussen NIO A1 en Maassluis A2 stond om 13:00 uur op het programma, dus tijdig binnen de lijnen staan zou zeer uitdagend worden.

  Maar omdat alle heren van NIO A2 door vakanties of herstel van een chirurgische ingreep verstek moesten laten gaan, was het hopen dat de uitdaging niet te uitdagend zou gaan worden. Verzoek tot later beginnen werd door Maassluis van de hand gewezen, dus was de hoop gevestigd op de punctualiteit van de internationale luchtvaart, alsmede de rechtervoet van de chauffeuse die de speler in kwestie over de landgrens moest brengen om met mach5 door te rijden richting de Abeelweg.

  Het duel werd aangevangen met een overschot aan tegenstanders, of zo u wil: Een te kort aan thuisspelers. Met 7 tegen 8 werd er goed partij geboden en de in alle haast geboden tactiek werd tot in de puntjes toe uitgevoerd. Hierdoor prijkte een 2 – 0 voorsprong op het scorebord, met in het achterhoofd dat heer nummer 4 en speler nummer 8 al ruim voorbij Breda was toen het begin signaal klonk.

  Lees verder →

 • Je wint niet 1 2 3 van Gemini…

  In het voorlaatste officiële competitieweekend van het eerste deel korfbalbuitenseizoen 2019 / 2020 was er weinig te beleven aan de Abeelweg 233 in Rotterdam Schiebroek. In de ochtend speelde NIO F1 tegen de F2 van KCC ( 7-0 ) en D1 ontving Korbis ( 9-6 ), maar daarna was het rustig op het kunstgras.

  Het lange wachten voor de kantinedienst van dienst werd opgeleukt met het opruimen van de bar, het ordenen van de paparassen en het optellen van het openstaand saldo op de diverse kaarten ( …vergeet u deze week niet te betalen? ). Verder was het ontspannen toeleven naar het competitietreffen tussen NIO 4 tegen Korbatjo 4 uit Oud Beijerland.

  Twee jonge ploegen die uitkomen klasse S-098 van het vaderlandse breedtekorfbal en druk doende zijn aansluiting te krijgen met de middenmoot uit de klasse. De wedstrijd stond onder leiding van arbiter Louwer en onder het genot van een waterig zonnetje en een aangename temperatuur maakte beide ploegen er een leuke wedstrijd van.

  Gelijktijdig werd er op veld 1 ook een wedstrijd voorbereid. Eigenlijk 2 wedstrijden. De NIO selectie ontving deze zaterdag de selectie van Gemini uit Gouda. Deze eveneens in het geel gehulde vereniging treft de selectie reeds een aantal seizoenen en hierdoor zijn er weinig geheimen voor elkaar.

  NIO 2 beet het spits af en had de handen vol aan de tweede keus van de Goudse korfballers. Sterren van weleer, aangevuld met jeugdig talent maakte het gehuld in het reserve outfit de thuisspelende Schiebroekers erg lastig. Of maakte de thuisploeg het zichzelf onnodig moeilijk?

  De waarheid zal in het midden liggen, maar feit blijft dat beide ploegen er een gelijk opgaande wedstrijd van maakten. NIO wilde wel uitlopen, maar de Goudse opponent gaf nimmer op. De slotfase werd aangevangen met 2 doelpunten in het voordeel van het thuisoctet, maar wederom wisten de aansluitende treffer te produceren.

  Gedurende de laatste momenten van de wedstrijd leek Gemini nog op weg te gaan naar een ultieme poging om de stand te egaliseren, doch de tijdsregistratie van de arbiter gooide roet in het eten. Met een uur korfballen en tussentijds een stukje rust pakte NIO 2 in de voorlaatste competitieronde van het eerste deel van het veldseizoen de volle buit: 12 – 11.

  Aansluitend was het de beurt aan van beider vlaggenschepen om de degens te kruisen. In een heus degradatieduel in de standaard derde klasse G was het voor beide ploegen alle hens aan dek om niet verzeild te geraken in de Bermuda driehoek alwaar het degradatiespook ronddobbert. De nummer 7 tegen de nummer 8 van de poule, anders beschreven: De nummer voorlaatst tegen de nummer laatst.

  Of de plek op de ranglijst voor beider ploegen terecht is, daar kan over gecorrespondeerd worden. Feit is dat de nipte nederlagen tegen de hoger geklasseerde klassegenoten de plek op de ranglijst tot gevolg heeft voor de ploeg van coach Meulmeester. Zaak was om de schade niet verder op te laten lopen en de negatieve balans op het scorebord te herstellen in Schiebroeks voordeel.

  Lees verder →

 • Het regende en o ja, ik sta in het Hoeksch Nieuws …

  Of je nu volger bent van de NIO site, of slechts in incidentele bezoeker, het moet zijn opgevallen dat het de afgelopen weken stil is geweest qua zaterdagbelevenissen van de NIO selectie. Ik zal u even vlug bijpraten:

  Het zat tegen, NIO 2 was te laat bij de les en liet zich in de luren leggen door de zesde keus van KCC uit Capelle aan den IJssel en NIO 1 verklote een wedstrijd ultiem zuur in de aller laatste minuut tegen Nexus. De week erna vertrokken veel auto’s richting ’s Gravendeel en toch bleef de kleinste uit de selectie vergeten op NIO achter. In ’s Gravendeel, waar de aanvliegroute richting de toltunnel is veranderd (met een hele aaneengesloten lading U bochten tot gevolg), bleek tegenstander ADO ook veranderd. De jonge ploeg speelde NIO 2 van het kunstgras, daar waar het verjongde vlaggenschip in de eigen thuishaven de handen vol had aan het Schiebroekse eerste galjoen. Pas in de laatste minuten werd er afstand genomen, waardoor NIO huiswaarts keerde met lege handen en een volle ziekenboeg… Het verlies werd verg-eten bij PPL – en dit bleek een prima start in aanloop naar het jaarlijks wederkerend treffen met Ventura Sport uit Strijen.

  Met de spareribs nog vers in het geheugen, werd de tomtom ingesteld op Sportlaan 1 te Strijen. Gefaseerd werd er vertrokken – ook geografisch gezien. Er vertrok een auto uit Ridderkerk, Klaaswaal en vanaf de Abeelweg ging men qua tijd gefaseerd vertrokken. En de trend om iemand (bijna) te vergeten werd voortgezet, want met een ultieme krachtinspanning door de coach van NIO C1 werd voorkomen dat de heren van NIO 1 incompleet aan de start van de voorbereiding stonden.

  Had ik al iets verteld over het weer van afgelopen zaterdag? Mijn werkgever organiseerde een dag voor haar werknemers in de Efteling. Daar liep met zonder jas en t-shirt. Mijn collega uit Landgraaf (Limburg) had in de tuin gezeten en bleek eind van de dag toch zonnebrand nodig gehad te hebben. Hier in REO (Rotterdam en omstreken – niet te verwarren met RIO de JANEIRO) heeft het van 08:50 uur (toen vertrok ik richting NIO) tot zeker ruim na 15:00uur gemiezerd… Bal spek glad, lijf zeik nat en ik liep vanaf 10:00 uur met gerimpelde oma handjes rond.

  Volgens een aantal leden van NIO A1 helpen ‘oma handjes’ je om meer grip te hebben op natte objecten. Daar heb ik niets van gemerkt tijdens de wedstrijd KCR A2 – NIO A1. Ik heb niet geturft, maar het zou me niets verbazen als er dan 10 x IIIII geturft zou zijn dat een bal tijdens het vangen/schieten/gooien – noem het verwerken – uit handen is geschoten.

  De in het geel gehulde ploeg ging echter het beste om met de omstandigheden en wonnen de pot overtuigend met 7 – 12. Daarna was zaak op te drogen, het aangerukte bittergarnituur te verwerken en met de auto vanaf Ridderkerk in Strijen te geraken. Dit ging bijzonder voorspoedig en ruimschoots voor de rest van de selectie kwam binnen druppelen werd er plaats genomen in de Ventura Sport kantine.

  Na het wachten op de rest en de nodige voorbereidingsactiviteiten van NIO 2 begon de match tussen beide tweede keuzes. Zoals altijd bleken de ploegen aan elkaar gewaagd en werd er pas laat in het treffen afstand genomen van de thuisploeg. Echter niet ruim genoeg, waardoor het de laatste minuten serieus billenknijpen was. Met 9 – 10 werd er echter afgefloten, waardoor de ploeg van coach Boekhout de rangschikking weer eens kon opleuken met 2 punten.

  Het voorprogramma bleek een voorbode voor beter weer én een doelpuntrijk treffen tussen beider eerste keuzes. En NIO 1 had duidelijk geen zin in billenknijpen. Er werd aan de lopende band gescoord, gewisseld van schoenen, nog meer gescoord en ondanks een doelpuntloze periode werd er een eclatante overwinning genoteerd in de KNKV app ( 15 – 19 ).

  Hoeksch Nieuws heeft een wedstrijdverslag opgetekend met een prachtige foto… Ik klaag niet!

  Lees verder →

 • Hete voorlaatste-laatste-loodjes…

  Het is onvoorstelbaar hoe haaks het weer van afgelopen zaterdag en van de afgelopen dagen op elkaar staan. Het was knetterend heet van het weekend (zeker zondag), daar waar het de afgelopen dagen letterlijk knetterde in de lucht door de elektrische ontladingen in de atmosfeer. En daar waar de NIO-selectie zaterdag mocht knallen, is dat deze weer overgenomen door de donderslagen die me vannacht nog kansloos hard hebben laten schrikken midden in mijn REM slaap – maar dat terzijde.

  Het weer was ook de oorzaak van een lome start van NIO 2 in hun voorlaatste (doch laatste)thuiswedstrijd van het seizoen. Tegen HKC 3 kreeg de nummer vier van de competitie de gedeelde runner-up op visite. De uitwedstrijd in Hardinxveld was prooi geworden voor de destijds thuisploeg, waarbij gezegd moet worden dat het kleine veld en het surplus aan ervaren talent op de bank destijds het verschil maakte. Ditmaal werd de bank van HKC gevuld met slecht 1 ervaren talentvolle dame, waardoor er serieus rekening gehouden moest worden met een herhaling van het scenario tegen de andere Hardinxveldse opponent uit te poule van een paar weken terug. Helaas even een spoiler: De heren van HKC bleken robuuster dan hun buren en allen wisten de wedstrijd heelhuids vol te spelen.

  Dit was ook leuker voor de toeschouwers, want een onevenredige teamverdeling zorgt voor krampachtig korfbal en das vaak niet om aan te gluren. Maar gezegd moet worden dat het schouwspel de eerste helft ook niet altijd heel best was. Het weer maakt veel goed, dat doet een zonnetje over het algemeen wel, maar deze was er ook debet aan dat beide teams minder energie in de match konden steken dan gebruikelijk.

  Ook het vizier van beide ploegen stond niet op scherp. Met name de thuisspelende ploeg miste veel opgelegde kansen en dit zorgde ervoor dat het er alle schijn van had dat de gasten het best gekalibreerde vizier hadden.

  Qua aangetekende scores op het scorebord namen zij dan ook het voortouw, waardoor NIO achter de feiten hobbelde, neen: kabbelde, want dat deed de wedstrijd ‘voortkabbelen’. Tegen het einde van de match kwam er meer beleving. Hoewel de Hardinxvelders makkelijker combineerde en tot een doelpoging kwamen met een stevige afvang onder de korf, scoorde de thuisploeg in deze fase makkelijker.

  De stand kroop geleidelijk dichter naar elkaar toe en met nog een paar minuten te spelen stond een 10 – 11 op het scorebord. Beide ploegen raapte de laatste beetje energie bij elkaar om de stand in hun voordeel tot het eindsignaal te kunnen brengen. Een bank met wissels bood uitkomst in deze energietrekker van een wedstrijd uitkomst en met resultaat!

  De gelijkmaker werd aangetekend en er werd jacht gemaakt naar de twaalfde treffer. Echter zoveel tijd kreeg de opgeleefde formatie van coach Boekhout niet van leidsman van dienst. Een 11 – 11 remise werd de boeken in gefloten en dit was gezien de krachtsverhoudingen ook wel verdiend.

  Aansluitend en onder dezelfde omstandigheden was het de beurt aan het Schiebroekse vlaggenschip om het zinderend hete kunstgras te betreden. Met hen liep Triade 1 uit Nieuwpoort de veld mee op. Deze ploeg, onder leiding van oud Tsjechisch bondscoach Edwin Bouman (tevens genationaliseerd Tsjech, nagenoeg record international van zijn nieuwe vaderland en oud speler van onder meer Oost Arnhem), werd eerder in de slag in Nieuwpoort op een gelijk spel gehouden  (13 – 13) en er viel dus wat recht te zetten in de return.

  Even het verslag van de Triade site:

  Triade 1 hersteld zich na de nederlaag tegen de koploper met een knappe 11-16 overwinning op NIO 1. De nummer drie van de ranglijst had geen antwoord op de tactiek die Triade hanteerde met het warme weer. Triade, dat met Corline Blom startte op de plek van de afwezige Lisette Zaal, speelde vertragend en benutte de juiste kansen. Hierdoor ontstond er vroeg in de wedstrijd al een groot verschil in het voordeel van de groen-witten. Deze voorsprong kwam niet meer in gevaar en zo konden de Triade de wedstrijd zakelijk uit spelen. Triade 1 sluit over twee weken de competitie af met een thuiswedstrijd tegen Ventura Sport 1.

  In mijn ogen is dit een juiste uiteenzetting van de feiten. Het was knap dat Triade wist te winnen, met name op inzet en doorzettingsvermogen, maar gezegd moet worden dat het met een beetje meer Geelblauwe precisie er niets aan de hand was geweest en de wedstrijd over de streep was getrokken in Schiebroeks voordeel.

  Aankomend Pinksterweekend is een groot deel van de selectie in Delft te vinden. Op het toernooi van DES probeert men te korfballen tussen het feesten door. In de laatste competitieronde van 2018/2019 speelt zowel 1 als 2 uit, respectievelijk in Sleewijk en Papendrecht. U mag komen kijken, gezellig zelfs, maar we kunnen ook afspreken om 20:00uur in de kantine voor de pubquiz!

  Zie u elders, of daar!

  Lees verder →

 • Een terugblik…

  Beste bezoekers van de NIO site – en het bijzonder lezers van de wedstrijdverslagen van de NIO selectie. Ik ben u als auteur een excuus verschuldigd. Reeds weken bent u niet voorzien van updates over de belevenissen van de korfballende Schiebroekse trots, maar ik ga mijn uiterste best doen – met nog 2 speelrondes te gaan – het seizoen poëtisch af te sluiten.

  De afgelopen periode kenmerkte zich door allerhande andere bezigheden en bedrijvigheid, waardoor het vertalen van de geelblauwe avonturen naar letters er telkenmale bij inschoot. Terwijl dat ‘inschieten’ in de weekeinden best behoorlijk goed lukte! Even terugkijken op de onbeschreven periode:

  In de afrondende periode van de indoorcompetitie nam de NIO selectie het nog op tegen DSO en ADO. In de ‘Wilgenring uitzwaaiwedstrijd’ van deze zaalcompetitie werd voor NIO 2 een verlieswedstrijd aangetekend tegen kampioen DSO 2. NIO 1 won daarentegen glansrijk en stelde hiermee acteren in de 3e klasse ook voor volgend seizoen definitief veilig.

  De wedstrijden tegen ADO de week erop besloot de zaalcompetitie. Hierin verspeelde NIO 2 de vierde positie op de ranglijst en nam NIO 1 wel de punten mee naar Rotterdam Schiebroek. Echter wel ten koste van een hoge prijs, want van het startende dames kwartet wist slecht 1 dame heelhuids het eindsignaal te halen. De overige 75% viel uit met een enkel kwetsuur.

  Eindstand in de rangschikking was voor het Schiebroekse vlaggenschip – dankzij een magistrale eindsprint – gedeeld derde. Voor NIO 2 was de vijfde plek gereserveerd, met name veroorzaakt door een negatieve reeks in de tweede helft van de zaalwedstrijden..

  Het veld werd dus vol goede moed en een volle ziekenboeg hervat. Eerst kwam ACKC op visite. NIO 2 vond te weinig de korf om de gasten pijn te doen en zag in de ultieme slotfase de tweeënhalve meter uitdaging mét kans op de gelijkmaker ook nog eens mis gaan. Het vlaggenschip pakte wel de volle buit tegen de Almkerkers en zag hiermee een sterke serie winstpartijen gecontinueerd.

  Toen Korbatjo uit, op gras! Heerlijk! Uw verslaggever was behoorlijk in zijn nopjes – hoewel deze compleet vergaan voorafgaand aan de reis naar Oud Beierland een enkeltje richting vuilnisbak kregen. Voor de match tussen de tweede keuzes bleek de verenigingsscheidsrechter bepalend, waardoor ruim in de extra tijd de toegekende strafworp aan de thuisploeg werd verzilverd in de gelijkmaker. Hierbij moet aangetekend worden dat de ploeg van coach Boekhout de hand in eigen boezem moet steken, want qua score had de wedstrijd al veel eerder beslist moeten zijn…

  Lees verder →

 • Tot Ons Genoegen Opgericht vs. Na Inspanning Ontspanning

  Dit weekend stond er voor de NIO selectie wederom een flinke reis op het programma. Na de op een-na-grootste Zeeuwse plaats Vlissingen aangedaan te hebben in de eerste indoorcompetitieronde, werd in het tweede weekend van maart de derde stad van Zeeland aangedaan: Goes (of: Hoes zoals de Zeeuwen het uitspreken).

  Deze pittoreske plaats op Zuid-Beveland telt momenteel bijna 30 duizend inwoners. Wellicht een leuk trivia’tje is dat het lied ‘My Town’ van de Zeeuwse band Racoon gaat over Goes. Leuk liedje, heeft de 2epositie van de tipparade bereikt, maar nimmer de Top 40. De laatste regels:


  My little town, my town, this is my town

  We got a supermarket and a church
  For anyone who’s got the urge
  There’s a nightclub and a school out there
  Faith, a devil and a god
  But more important, there’s a bar
  We’ve got neighbours with new cars
  Not that us folks would drive real far

  De laatste zin – vrij vertaald – ‘Niet dat wij ver zullen rijden…’ , nou de Schiebroekers moesten dat wel. Welgeteld 115 hele kilometers vol met fikse windstoten waartegen de chauffeurs van het NIO-entourage zich kranig moesten verzetten. Onder deze omstandigheden werden A20, A16 en A58 getrotseerd. Een aantal auto’s koos ervoor om de doorgetrokken A4 te volgen en die kregen naast de wind ook te maken met het scheepsvaartverkeer die voor een verstoring van de reis zorgde.

  Bovenstaande zorgde ervoor dat de geelblauwe gladiatoren mondjesmaat binnendruppelde in het Sportcentrum Goes, ook wel bekend als “Omnium” en er moest door de tweede keus nog flink gehaast worden om de gebruikelijke activiteiten – te weten: inschieten, tactische uiteenzetting, warmlopen, inschieten, oftewel: mentaal klaar geraken voor de match – te kunnen uitvoeren.

  Het inschieten in de rust van TOGO 3 – TOP (A) 5 werd al niet gehaald. Sterker nog, met nog een deel van de ploeg in de kleedkamer, zocht NIO 2 de kleedkamer op… Absoluut geen vlekkeloze voorbereiding op een wedstrijd en dit betaalde zich uit gedurende 60 minuten korfbal.

  De thuisploeg was scherper, langer, beter in vorm en meer gebrand op een overwinning dan de gasten. Daar waar de roodwitten veel kon herhalen – of domweg raak schoten – moesten de geelblauwe vaak genoegen nemen met een-schots-aanvallen en dit resulteerde in een 20 – 14 nederlaag na een uur korfballen.

  Hierna was het de beurt aan de beide vlaggenschepen. De stoomboot uit Schiebroek stoomt de laatste weken hard op naar een top 3 klassering. Er worden veel punten gepakt, sterker nog: Van de returns in de zaal is alleen van kampioen Korbatjo verloren. De mosselboot uit Goes strijd tegen degradatie en heeft de punten hard nodig om buur Seolto te achterhalen op de ranglijst.

  In de heenwedstrijd wervelde TOGO in de Wilgenring, waardoor NIO met lege handen kwam te staan. Nu waren de rollen omgedraaid en wist de ploeg van coach Meulmeester er een overwinning uit te slepen. Verdedigende opdrachten werden uitgevoerd en aanvallend klopte het concept.

  Zelfs een warrig leidende arbiter kon de dadendrang van het Schiebroekse octet niet stuiten. Zelfs toen een door TOGO gemiste strafworp door de arbiter als doelpunt werd gekenmerkt – de reactie binnen de lijnen, neen: in de hele hal, kan het beste als flabbergasted worden omschreven – ging de ploeg stug door met het binnenhalen van de twee punten.

  Na 60 minuten hard werken volgde loon naar werken toen na het laatste fluitsignaal een 13 – 18 stand op het scorebord ten toon gespreid werd. Vreugde, high fives, een rondje van de trainer voor het zekerstellen van lijfsbehoud in de 3e klasse en een etentje bij de Beren in Roosendaal (of toch Oud Gastel) om de dag feestelijk af te sluiten.

  Volgende competitieronde staat de laatste thuiswedstrijd in de Wilgenring op het programma. Uit Klundert komt DSO afgereisd om het op te nemen tegen de Schiebroekse trots. Rond etenstijd kruisen beide selectie de degens, maar de kantine in de sporthal heeft een frituur (en tosti’s), dus laat dat geen belemmering zijn! Tot dan!

  Lees verder →

 • Ik word altijd wakker met een wijsje in mijn hoofd…

  Ik wil u graag mee terugnemen naar het moment dat ik in slaap dommelde zaterdagavond. Ik had het in de namiddag met mijn mede N.I.O. tweëers opgenomen tegen onze Korbatjo equivalent en na een behaaglijke douche, een minstens even behaaglijke stop bij de Gele Barendrechtse M vlot huiswaarts gekeerd waar de oppas afgelost diende te worden.

  Mini-me’s lagen heerlijk in dromenland, de Mol was bekend, laatste aflevering was wat teleurstellend, maar met de laagste pot in de geschiedenis van ‘Wie is de Mol’ moet ik bekennen dat het een effectieve mol was – of lag het toch aan de samenstelling van de groep??

  Al mijmerend en met mijzelf beredenerend was ik goed op weg richting comateuze toestand. En ineens, heel in de verte, heel vaag …‘Olee-oleej’… Colombia vervaagde een beetje …‘Olee-oleej’… Mol acties werden ineens heel onduidelijk… Het geluid zwol verder aan …’We zijn de beste van het hele land’…  Merel, Niels en Sarah waren verdwenen, de interne Moltalk kwam tot een abrupt einde tot het hele lied op vol volume door mijn hoofd galmde:

  Olé-oleej… Oleeé-oleeej…

  We zijn de beste van het hele land…

  Wij de echte Kam-pi-oenen! En door niemand te verslaan!

  Olé-oleej… Oleeé-oleeej…

  We zijn de beste van het hele land…

  Wij de echte Kam-pi-oenen! En door niemand te verslaan!

  Reden: Gedurende de hele match tussen Korbatjo 1 en NIO 1 was het team van de week, klaarblijkelijk ook het ‘kinderkoor van de week’ gezien de vocale ondersteuning gedurende het grootste deel van de wedstrijd, galmde dit lied door de sporthal.

  Opgezweept door een dirigent, begeleid door een flinke trommel en bewapend met een heuse liturgie zongen de korfballertjes Korbatjo 1 een hart onder de riem. Het repertoire bleek echter bijzonder minimalistisch. Hierdoor bleef het versje op repeat staan en na een goede 40 minuten in het gezang zat de tekst, het deuntje, de woorden, goed in mijn hoofd. Ik betrapte me er vandaag (…woensdag) op dat ik het liep te fluiten, dus het is nog niet helemaal uit mijn systeem…

  Maar ja, het is hoog tijd dat we het over korfbal gaan hebben. Het was immers de afgelopen weken zo stil op de NIO site. Het verversen van het scherm – via F5 op het toetsenbord of met die draaipijl knop binnen uw browser – leverde telkenmale het olijke hoofd van onze bergbeklimmer bovenaan de site, gevolgd door de beschrijving van de avonturen tegen Dijkvogels daaronder, alsmede een onaangeroerde stand van de NIONIO competitie.

  Nu heeft u natuurlijk allang gedoneerd, het voorgaande verslag uiteraard reeds verslonden en de NIONIO competitie volgt u op de voet, dus twee weken lang bent u naar de NIO site gegaan en daar teleurgesteld geen vernieuwing aangetroffen. Oorzaak: Twee competitieloze zaterdagen voor de NIO selectie. Even geen poëtisch gepruts, geen literaire afsluiting van mijn weekend, maar een schriftelijke rust periode van een dag of 21 waarin uw virtuele verslaggever nagenoeg niet gekorfbald heeft…

  Wel is hij inclusief gezin afgereisd richting het hoge Noorden, daar waar ze praten zoals mijn buren onderling communiceren. Een week lang was er in het land van de klapschaats en de bakermat van het ‘sûkerbrún’ (lees: suikerbrood) een huisje gehuurd en, omringd door Friezen en mede Westerlingen die de barre tocht vanuit Zuid-West Nederland hadden durven ondernemen, genoten van rust, zwembad, Monkeytown, (gehuurd) gourmetstel en de genoeglijke inrichting van een “Deluxe” variant van een te huren vakantiebungalow in het pittoreske ‘Esonstad’.

  Lees verder →

 • Blijf nou gewoon eens staan joh…

  Het is lente! Meteorologisch wellicht niet, maar terwijl ik dit tik zit ik in het zonnetje, met samengeknepen oogjes naar mijn beeldscherm te kijken. ‘Sluit de gordijnen dan’ denkt u nu wellicht, nou: Mooi niet! Er is eindelijk zon en daar geniet ik van, in voor- en tegenspoed! En daarnaast is de zonwering nog niet aanwezig in de opgeleverde aanbouw, daar wij nog in afwachting zijn op de juiste (lees: beste!) aanbieding van de verschillende aanbieders in zonwerende materialen.

  Maar het is prachtig weer! Tuintje lag erbij als een middeleeuws slagveld. Telkenmale als we de herfstige wintertuin in keken zagen we een scene uit Braveheart ten toon gespreid. Dat was mede de aanleiding dat we zaterdag (eindelijk!) de tuin hebben aangepakt. In het zonnetje alle bladeren verzameld, de miljoenen ‘helikoptertjes’ op 1 hoop hebben geharkt, terrasstenen hebben gestapeld, bouwrestanten op 1 hoop hebben gegooid en dat alles in etappes richting vuilcontainer cq vuilstort hebben getransporteerd.

  En van dat noeste werk geniet ik nu. Als ik dan toch over noest werk en genieten spreek heb ik een prachtig bruggetje naar gisteren (lees: Zaterdag 16 februari)… Twee dagen nadat commercieel Valentijn ons mannen weer uit gekleed had – ik stond bij de bloemist, serieus 4 helpende bloemisten, 8 mannen die een liefdevolle aankoop kwamen doen en de ene vrouw die binnenstapte kwam een ‘bossie’ bloemen halen voor … d’r moeder – mocht NIO aantreden tegen Dijkvogels uit Maasdijk.

  Ik heb eens gekeken waarom Maasdijk eigenlijk Maasdijk heet. Geografisch is de ligging van Maasdijk inderdaad aan de Maas en gezien de naam is er in het verleden een stukje vernuftig Hollandse waterkering gemaakt. Alsof de dam een stukje eerder niet genoeg was, werd er voor de zekerheid ook maar een dijk gebouwd.

  Nu hadden we vorige week aan onze studerende tegenstanders kunnen vragen of zij dit ‘technisch’ uit konden leggen, maar ik houd het er maar op dat men ook vroeger liever geen natte voeten wensten te hebben met hoog water.

  Geschiedkundig vinden wij het volgende over de dijk van Maasdijk:

  In de middeleeuwen was de Maasdijk een vissersgehucht. Het gebied wat behoorde tot de ’s-Gravenzandse buitengorzen, werd bedijkt in 1238. Vanaf de Noldijk bij Maasland tot de Kapittelduinen bij ‘s-Gravenzande werd er een dijk aangelegd. Gravin Machteld en haar zoon Willem hebben de aanleg van deze dijk, meestal Maasdijk genoemd, met eigen middelen bekostigd.

  De Maasdijk vormde in de 13e eeuw de enige bescherming van de rivier de Maas. De bewoners waren de verplicht om vijftig roeden van de zeedijk te onderhouden.

  Vissers gingen zich er vestigen en oefenden er hun werk uit en op en rond de dijk ontstond een gehucht. Het oudste deel van Maasdijk is het Honderdland, gelegen tussen de oude Maasdijk en de later aangelegde nieuwe dijk langs de Maas.

  Een heuse Maasderby stond dus op het program: De Dam tegen de Dijk, de Stad tegen het Gehucht, de strijd der Maaswaterstuurders was AAN. De voorgaande ontmoeting nam NIO 2 de punten relatief eenvoudig mee naar Rotterdam Schiebroek, maar NIO 1 verloor in de Sporthal Maasdijk meer dan alleen punten. Reden tot revanche gevoelens en de derde zaterdag van februari was het moment om dat recht te zetten.

  Traditie getrouw beten beide het tweede octetten het spits af. Met de vakantiegangers in de basis werd de jonge ploeg van Dijkvogels 2 bestreden. Reeds spoedig na het eerste fluitsignaal werd de eerste treffer aangetekend en ook de gelijkmaker liet ook weinig lang op zich wachten. Maar daarna namen de Schiebroekers spoedig afstand van hun opponent. Middels zakelijk spel, met hier en daar een frivoliteit, werd de tegenstander op het scorebord op achterstand gezet.

  Echter bezit de selectie van de gasten een brede basis en met het inbrengen van vers fysiek bloed werd de intentie van de Dijkvogels coach (beter bekend als ‘Dijkvogelspotter’) kracht bij gezet. Hij wilde het tij doen keren in groenwit voordeel.

  Daar waar een dam normaliter tegenhoud, stuurde de dijk best wat afstandsschoten door de drie-en-een-halve meter hoog gesitueerde gele mand. Dit bracht de spanning helemaal terug in de wedstrijd, zeker gezien het feit dat de gasten tot op 1 doelpunt verschil wisten terug te komen. Maar NIO heeft ook wissels, vers bloed werd ingebracht, de poppetjes werden verdeeld, de kaarten geschud en met de verse krachten werd de stand weer teruggebracht naar een veilige marge.

  Met 16 – 12 vond de leidsman het wel welletjes, floot driemaal en hiermee werd de zojuist genoemde stand geëffectueerd en kon de 6e overwinning van het seizoen worden opgetekend. Met 10 punten leidt NIO 2 de middenmoot en ondanks de negatieve aanvangspositie is de vierde plaats stevig in handen.

  Na dit goede voorbeeld was het de beurt aan het vlaggenschip van de Geelblauwen om de arena te betreden. Zoals eerder vermeld was de ploeg van coach Meulmeester de uitwedstrijd geëindigd met lege handen, een aversie tegen toeters tijdens wedstrijden en een volle ziekenboeg. Dat moest deze week even rechtgezet worden.

  Gewapend met toeters op bank en tribune (to return the favor…) werd het duel aangevangen en NIO begon sterk. Er werd goed omgegaan met de fysieke dadendrang van de tegenstander en hoewel de Vogels makkelijker combinerend tot een kans kwamen, was het NIO die met degelijk spel de tegenstander met lange aanvallen de wil op legde. Mooi om te zien dat de drive aanwezig was en hoewel spelend met een aantal invallers de ploeg niet onderdeed voor een tegenstander die mee doet om de tweede plaats van de poule.

  De arbiter had trouwens zijn handen vol aan alles was binnen de lijnen afspeelde. Maar deed dit keurig en consequent. Veel momenten van hectiek, spelers op de grond, herhaalde overtredingen, aan beide kanten werd er opgetreden. Duidelijkheid, ik kan het waarderen!

  Uiteraard waren de vaak neerstortende vogels – citaat van de zaterdag was voor mij: ‘Blijf nou eens gewoon staan joh!’ – gebrand op een goed resultaat. Concurrent ADO had punten laten liggen, maar dat gold ook voor NIO die concurrenten Seolto en TOGO juist punten zag bijschrijven eerder op de dag. Er stond dus iets op het spel en beide ploegen vochten voor wat ze waard waren.

  Lees verder →

 • Wisselvalligheid troef tijdens project X feest in Delft

  Afgelopen zaterdag was het op zijn zachts gezegd hondenweer! Het was koud, grauw, er stond een snoeiharde wind en dat was vast de reden dat de beheerder van de sporthal in Delft de thermostaat op standje subtropisch had afgesteld. Deze sporthal bevond zich midden op het sportcomplex ‘X’ van de Technische Universiteit (kortweg: TU) van de reeds eerdergenoemde gemeente. 

  Onder de codenaam ‘Upgrade X’ is (wordt) het complex, gesitueerd in gebouw 37 en 38 op het universiteitsterrein, prachtig gerenoveerd. Er kunnen legio sporten beoefend worden. Daar is zeer zeker ook de ruimte voor, want de studenten hebben zo’n 6.500 vierkante meter aan sportoppervlakte tot hun beschikking. Niet alleen de geest wordt dus getraind op de TU, maar er is zeker ook de mogelijkheid om het lichaam te onderhouden…

  Kijkend naar de plattengrond zijn er fitnessruimten, klimwanden, een heuse VR-game pop-up store, meerdere sporthallen, dojo’s. yoga ruimtes, voetbalvelden, hockeyvelden en een bataljon tennisbanen. Google helpt ons met een aantal van de ongetwijfeld nog vele andere studenten sportverenigingen die de TU rijk is: DSLV (lacrosse), SVVV Taurus, SBV Slopend (Student Outdoor Sports Association), DSHC (hockey), SHC Scoop (hockey), Obvius (tennis) en DROP (boardsport – en dan niet dammen of schaken, maar snowboarden, windsurfen, etc.).

  En hoewel uw digitale verslaggever met alle liefde eens had willen gaan lacrossen, was de studentenvereniging ‘Paal Centraal’ gastheer op de eindbestemming X . Trouwens best een mooie eindbestemming: X .

  Vroeger had je schatkaarten waar X (het kruisje) de plek van de schat markeerde, maar deze zaterdag was X de eindbestemming op de TomTom van diverse auto’s bij de Rotterdamse Wilgenring. In cologne vertrok de NIO selectie namelijk richting X om aldaar de krachten te meten met de studentikoze lijstaanvoerders van zowel de 3e klasse G als reserve 3e klasse T .

  Zowel links- als rechtsom Zestienhoven (voor de pietlut: Rotterdam The Hague Airport) duurde de autorit van parkeerplaats tot parkeerplaats welgeteld 21 minuten (waarbij rechtsom serieus ALLE verkeerslichten tegen had en derhalve wel sneller moet zijn dan linksom, maar dat uiteraard geheel terzijde…) en kon de weg richting de sporthal te voet verder worden hervat.

  De kortste autorit der zaalwedstrijden had wel de langste wandeling der zaalwedstrijden als gevolg. Parkeerplaats af, busbaan over, campusplein op en het sportcomplex binnen. Uit ervaring weet ik dat er daar ook het doolhof begint. Echter stond er een aller vriendelijkste Paal Centraal dame die ons door de kantine richting zaal en kleedkamers wist te dirigeren.

  Langs de fitness achter glas werd de zaal gevonden en met nog 6 minuten op de klok was het toch wel even aanpoten om omgekleed en al de zaal tijdig te betreden. Eerst de kleedkamers maar even zoeken, doorlopen, zoeken, rechtsom, linksom, kleedkamer in.

  Geheel in stijl met de omgeving mocht de selectie oudste aldaar een kort college ‘Symbolen’ geven. Met de nadruk op kort, want in de gegeven tijd was er geen ruimte voor een verdiepingsslag, maar dat kan altijd op een later tijdstip nog… Snel de kleren uit, NIO outfit aan, zaalschoentjes vast en richting zaal. Haastige spoed is zelden goed – dit bleek later pas – maar we waren wel op tijd voor het inschieten.

  Lees verder →

Reacties zijn gesloten.