Groeten uit Hardinxveld Giessendam!

Het was heerlijk weer toen N.I.O. 2 van een nagenoeg verlate geel blauwe bakermat aan de Abeelweg vertrokken. Zonnebrillen op, snoepjes binnen handbereik, auto’s gestart en in colonne werd de route aangevangen. Bestemming: Hardinxveld Giessendam. Tegenstander van de dag: Vriendenschaar 4.

Eerst even over de bestemming: Hardinxveld Giessendam. Een voor mij onbekend stukje Nederland. Ik ken het alleen van ‘langs de snelweg’ en dat deze Gemeente twee korfbalclubs huisvest: Vriendenschaar en HKC. Verder is dit stukje pittoresk Zuid Holland voor mij alleen nog geassocieerd met ploeggenoot Mariëlle die binnen de gemeentegrenzen haar geboortegrond terug vind.

Even een stukje triviant voorbereiding: Hardinxveld (of: Hààrdingsvelt) Giessendam is een gemeente met om en nabij de 17.912 inwoners (bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 19,35 km² (waarvan 2,46 km² water). De dorpen binnen de gemeente Hardinxveld-Giessendam zijn Boven-Hardinxveld en Giessendam – Neder-Hardinxveld. Tweemaal Hardinxveld dus, vandaar dat Giessendam achteraan staat…

Het dorp Hardinxveld is een van de oudste dorpen van de Alblasserwaard. Er is bekend dat er al in het jaar 1105 een pastoor aanwezig was, en dus ook een kerk. Sinds het jaar 1282 werd Hardinxveld een zogeheten hoge heerlijkheid. Het dorp heeft door de eeuwen heen zeer te lijden gehad van verschillende oorlogen, waaronder de Gelderse Oorlogen en de Tachtigjarige Oorlog.

De naam Giessendam komt voor het eerst voor in 1231 en is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de aanwezigheid van een dam in het veenriviertje de Giessen, waaromheen een dorp is ontstaan. Deze dam is lange tijd de gemeentegrens tussen Hardinxveld en Giessendam geweest. De grens tussen de dorpen Giessendam – Neder-Hardinxveld en Boven-Hardinxveld is het Kanaal van Steenenhoek.

Nog een fijn triviaal feitje: Hardinxveld herbergt best wat BN’ers (oftewel: Bekende Nederlanders). Wat te denken van: Elco Brinkman (oud-politicus en bestuurder), Erik de Bruin (discuswerper en kogelstoter), Kim Putters (bestuurskundige en politicus) en mijn persoonlijke favoriet in dit rijtje: weerman Marco Verhoef. Teleurstellend genoeg kwamen we op zowel de heenweg, als op de terugrit, geen van de genoemde personen tegen…

Wie we wel tegen kwamen was het vierde team van Vriendenschaar. De oud ploeggenoten van onze huidige ploeggenoot waren bedroeft toen ze Mariëlle niet aantroffen in de basis opstelling. En toen de blikken afdwaalde naar de reservebank zagen ze alleen spelers van N.I.O. A1 giebelen. Hiermee begon de wedstrijd en beide ploegen bleken aan elkaar gewaagd. Doelpunten waren schaars, benutten strafworpen tevens ook… Over en weer werd er gescoord en even vaak een buitenkans van tweeënhalve meter onbenut gelaten.

Vriendenschaar vertrouwde op de mannelijke schutters, daar waar N.I.O. meer als collectief op zoek ging naar het verzilveren van een doelpoging. De thuisvereniging bleek net iets makkelijker te kunnen scoren en op slag van rust werd het gaatje naar 3 getild. In het tweede bedrijf was N.I.O. scherper, maar bleven volharden in het missen van strafworpen. De opponent ging rustig door met en bleken inmiddels gedurende de thee ook nog eens de strafworp geoefend te hebben.

Dit zorgde voor een onoverbrugbare achterstand, waardoor het geel-blauwe verzet gebroken werd. Met 16 – 11 stapten beide ploegen van het veld en liepen ze langs de aller schattigste tweeling van Hardinxveld Giessendam richting het douche lokaal.

Onderweg werd nog wel geroepen dat we Mariëlle de groeten moesten doen. Bij deze dus: De groeten van je oud ploeggenoten

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.