De Almkerkse deceptie…

Voor de tweede competitieronde van deze korfbaljaargang stond er voor de NIO selectie een uitwedstrijd op het programma. Welgeteld 52 kilometers enkele reis, die de Schiebroekers in cologne brachten langs de Brienenoord, korfbalsteden pur sang als Ridderkerk, Papendrecht, Sliedrecht Hardinxveld-Giezendam en Sleeuwijk. Eindbestemming was Almkerk alwaar de korfballers van ACKC huizen.

Mooi complex, meerdere (nieuw formaat) velden, keurige kantine en 2 (!!) gastenkleedkamers per sekse! Tot zover geen klachten. Ook over het weer mocht niet geklaagd worden. Zonnetje met een paar wolkjes, wel een flink briesje, maar dat mocht de pret niet drukken.

Maar lieve lezers van deze zaterdagbeleving ik wil het toch even hebben over Almkerk. De vaste virtuele NIO watcher weet dat ik graag ook een stukje geografische kennis deel in aanloop naar de Schiebroekse korfbal avonturen en ook over Almkerk is een hoop te vertellen…

Te beginnen bij de naam ‘Almkerk’, oftewel ‘Alm-kerk’, in andere woorden ‘Kerk aan de Alm’. De Alm was een rivier tussen de grote rivieren (Waal en Maas), maar is heden ten dagen niet meer dan een veredelde sloot. Vanuit de oude geschriften is er in 1277 na Christus voor het eerst de naam ‘Almekercke’ aangetroffen. Hierin wordt geschreven over domius Bernadrus, sacerdos de Almekercke, met andere woorden: De pastoor van Almkerk. Er was toen al een kerk, echter is deze – tezamen met de rest van het dorp – in 1421 verwoest door de Sint-Elisabethsvloed (zeg maar de watersnoodramp van de 15e eeuw).

Het dorp bleef vrij weinig bespaard, want in 1944 ging het dorp voor het overgrote gedeelte weer tegen de vlakte toen er in de oorlog flink gevochten werd. In 1948 werden de eerste nieuwe huizen alweer gebouwd en daar is men tot op heden gestaag mee door gegaan, want rondom het sportpark in Almkerk wordt momenteel fase 3 van nieuwbouwproject ‘Den Doorn’ gerealiseerd.

Nog een leuk (een beetje korfbal) gerelateerd detail: In de rivier de Alm bevond zich een oud sluisje, een zogenaamd ‘verlaat’, en dit is nu ook de naam van de plaatselijke sporthal: ’t Verlaat. Maar genoeg verleden en genoeg over de historie van de plaats van bestemming, terug naar het heden en de prachtig aangelegde kunstmatige grasmat die diende als arena van de dubbele korfbalconfrontatie tussen ACKC en NIO.

Beide verenigingen hadden hun eerste wedstrijden dit seizoen gewonnen en derhalve traden beide selecties elkaar met goede moed tegemoet. Nu even een kleine spoiler alert: In de nu volgende alinea’s volgt een beetje een ophemeling van één der ACKC spelers. Dit heerschap rook bloed en als een vampier zoog hij het leven uit de NIO hoop op een goed resultaat. Ere wie ere toekomt: Hulde voor zijn inzet en precisie van een meter of 56 Maar we gaan niet op de zaken vooruit lopen: Terug naar een tweeënhalf uur eerder…

ACKC 2 en NIO 2 namen het in de opwarm wedstrijd tegen elkaar op. Beide ploegen kenden elkaar nog van de vorige competitie waarin NIO 3ewerd ACKC de tweede helft van de buiten competitie geen wedstrijd verloor. In de voorlaatste match voor het zomerreces speelde beide ploegen ook op de bakermat van de Almkerkers en wonnen deze met het minimale verschil van de Schiebroekers.

Deze ontmoeting ging niet net als een paar maanden geleden gelijk op. De thuisploeg kende een makkelijke middag omdat de Schiebroekse tweede keus zwaar door hun onder grens zakte.

Aanvallend kon geen vuist gemaakt worden, terwijl het verdedigend best goed voor elkaar was. ACKC bleek ook helemaal niet zo sterk, maar als je zelf zo matig speelt, neemt iedere tegenstander afstand van je. In 1 vak maakte de eerder genoemde heer het verschil door in zijn eentje de doelpuntenproductie te verzorgen. Met afvang, zonder afvang, het maakte hem niet uit, hij schoot ze er wel in, terwijl in het andere vak na lange aanvallen over meerdere schijven gescoord wist te worden.

Tijdens de thee werden de woorden van coach Boekhout mentaal verwerkt en het tweede bedrijf was zeker beter, maar het leed was al geschied… Toch toonde geelblauwe brigade veerkracht en liep de tweede 30 minuten uit op een gelijk spel. Hiermee gaan we verder en hou ik op over een slechte wedstrijd, want het was tijd voor the main event op sportpark…

ACKC 1 tegen NIO 1 – een ontmoeting die eind vorig seizoen uitliep op een veegpartij in het voordeel van de thuisploeg. Maar wie hier vandaag zijn centen op had gezet, was zijn inzet kwijt… NIO’s vlaggenschip ‘ownde the court’! Prima veldspel, puike doelpunten, hard werken, niet verzaken en elkaar helpend werd de thuisploeg het vuur aan de schenen gelegd.

En met vuur werd er gespeeld! Prachtig om te zien en een wereld van verschil met de voorgaande wedstrijd tegen ACKC. De Schiebroekers pakte vroeg in de wedstrijd brutaal de voorsprong en wist deze de hele wedstrijd vast te houden. De thuisploeg deed wat het kon, maar wist de opgelopen achterstand niet te overbruggen.

Tot halverwege de tweede helft NIO de scoringsdrift enigszins kwijt raakte. Dat was tevens het moment dat de coach van de thuisploeg zich ineens realiseerde dat hij een man met hete handen op de bank had zitten. Deze wissel bracht direct 2 doelpunten en deze gaven de Almkerkse korfballende burger weer moed! Gesterkt door deze tactische meester zet plaatste de huiscoach nog een wissel, maar deze bleek minder succesvol…

Dit kostte de thuisploeg 2 doelpunten, daar waar een derde hen bespaard bleef omdat de tweeënhalve meter worp niet verzilverd werd. Gauw toch maar terug wisselen, om de schade verder te beperken en hiermee gingen de laatste minuten van de wedstrijd in.

Rond beide korven ontstonden hachelijke situaties en beide ploegen kropen een aantal maal door het oog van de naald. Toch was het de thuisploeg die kort voor tijd de gelijkmaker aantekenende en eigenlijk een aanval later de winnende treffer wisten te maken.

Zo kan het gebeuren dat je 57 minuten achter de feiten aan loopt, in de voorlaatste minuut gelijk weet te maken en in de laatste minuut voor het eerst voorsprong weet te komen. Als de prima leidende arbiter (hulde hoe die zijn hoofd koel hield!) dan een ferme teug adem door de fluit heen jast om de wedstrijd te beëindigen, dan komt een euforische stemming niet uit de luchtvallen…

Toch kan het Schiebroekse vlaggenschip met opgeheven hoofd van het kunstgras stappen. Tegen 1 van de titelkandidaten zo’n partij op de mat leggen tankt vertrouwen voor het vervolg van de competitie. En deze is in volle vaart! Volgende week wacht een volgende titelkandidaat. Op de eigen grond aan de Abeelweg wordt het opgenomen tegen Korbatjo uit Oud-Beijerland. NIO 2 begint op de oude vertrouwde tijd van 14:30 uur, waarna om 16:00 uur NIO 1 inwerpt. U support is van harte welkom, dus tot dan !!

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.